Vliegverwachting
lees hier of er gevlogen wordt >>

Hoe ziet de cursus er uit?!

Nadat we je inschrijving hebben ontvangen, krijg je een e-mail met nadere informatie over de eerste cursusdag. We beginnen de cursus met een korte theoretische inleiding waarna we als het weer meezit meteen naar buiten gaan om kennis te maken met het materiaal en grondoefeningen te doen.

De eerste cursusdag gaat (bijna) altijd door! Als het weer niet goed genoeg is om buiten met 't scherm te gaan oefenen, beginnen we binnen met een kop koffie en wat theorie. De tijd wordt dus zowel nuttig als gezellig doorgebracht.

Tijdens de grondoefeningen besteden we veel aandacht aan het opzetten van het scherm (oftewel je starttechniek) het besturen van de paraglider en de landingsprocedure. Dit alles kun je zeer goed oefenen terwijl je met het scherm boven je over de grond loopt. De grondoefeningen duren 1 ŗ 2 dagen en is het vermoeiendste gedeelte van je paragliding opleiding. Aan het einde van de eerste cursusdag maken we een afspraak voor de tweede cursusdag. Meestal is dat de zondag erop, maar als het weer het niet toelaat kan het een andere (weekend)dag worden. Je kunt je opleiding afmaken in het tempo dat jij wenst. Je mag er in totaal een jaar over doen.

Meld je aan voor de basisliercursus!

Grondtraining - Stap 1:
Het neerleggen van het scherm

grondoefening lieren

Grondtraining - Stap 2:
Wat grondoefeningen doen...

grondoefening lieren

Grondtraining - Stap 3:
Gaat het wel goed?

grondoefening lieren

Wanneer je geslaagd bent voor je grondtraining ben je klaar voor het echte vliegen!

Lieren

Alvorens we je aan de lier laten vliegen, bespreken we natuurlijk uitgebreid de lierprocedures en testen we de radio's. Bij het lieren word je door een lichte kabel die aan een liertrommel verbonden is, heel geleidelijk de lucht in getrokken. Eerst ga je rustig een paar meter omhoog en bij de volgende starts wordt het steeds hoger. Je kunt op elk moment d.m.v. duidelijk afgesproken signalen aangeven dat je het wel hoog genoeg vindt. De laatste vluchten ontkoppel je de kabel meestal op zo'n 200 ŗ 300 m hoogte. Je houdt gedurende de hele vlucht door middel van een radio contact met de instructeur.

Vliegen aan de lier gebeurt ieder weekend, het hele jaar door, mits het weer dit toelaat. Zolang de wind niet meer dan 3 Beaufort is en het niet regent (raadpleeg teletekst pag. 702, 704 en 707), is de kans groot dat we gaan vliegen.

Van iedereen wordt tijdens het lieren medewerking verwacht, bijv. lierkabel halen, elkaar startklaar zetten en checken. Dat is ook in je eigen belang: op deze manier kom je zelf ook vaker aan de beurt en kun je leren van "andermans fouten".

Lieren - Stap 1:
Zorg dat je helemaal klaar staat voor je vlucht!
Lieren - Stap 2:
...dan wordt je aangekoppeld aan de lierkabel...


Lieren - Stap 3:
..en na een perfecte start, lieren we je omhoog...Lieren - Stap 4:
...tot de lierman zegt dat je mag ontkoppelen...Lieren - Stap 5:
...en dan vliegen zo vrij als een vogel...


Lieren - Stap 6:
...om tot slot moeiteloos te landen!