Vliegverwachting
lees hier of er gevlogen wordt >>

Brevetten

Om zelfstandig te mogen paragliden, heb je een Brevet 2 berg of lier nodig.
De KNVvL onderscheidt de volgende brevetten:

  • Brevet 1
  • Brevet 2 Lier en/of Berg
  • Brevet 3 Lier en/of Berg

Paragliding Belgie verzorgt in samenwerking met Paragliding Holland opleidingen voor alle bovenstaande brevetten!

Brevet 1

Bij Brevet 1 wordt er geen onderscheid gemaakt tussen Lier en Berg. Je kunt Brevet 1 aanvragen nadat je 15 vluchten hebt gemaakt en bij ons met goed gevolg een beperkt theorie examen hebt volbracht. Voor het lieren geldt dat van de 15 vluchten er minimaal 5 vluchten van 200 meter hoogte moeten zijn. Voor het bergvliegen geldt dat van de 15 vluchten er minimaal 5 vluchten van 300 meter hoogte moeten zijn. Brevet 1 geeft je echter nog geen bevoegdheid om zelfstandig te mogen vliegen!

Brevet 2 Lier en Berg

Dit brevet geeft je de bevoegdheid om zelfstandig te mogen vliegen. Het bestaat uit 3 onderdelen:

De 40 hoogtevluchten moeten onder begeleiding van ons instructieteam gemaakt worden. Hiervoor kun je het hele jaar bij ons terecht. Tijdens de vluchten zal je met goed gevolg de takenlijst van de KNVvL moeten volbrengen. Tot slot zal je nog moeten slagen voor het theorie-examen van de KNVvL. Dit examen wordt twee keer per jaar afgenomen en is hetzelfde voor lier en bergvliegen. Let op: om aan het landelijk KNVvL theorie-examen mee te mogen doen, moet je in het bezit zijn van 't KNVVL Brevet 1.

Indien je in het bezit bent van Brevet 2 Lier geldt er een zogenaamde kortingsregeling voor Brevet 2 Berg (of andersom!): je hoeft dan nog maar 20 hoogtevluchten in de bergen te maken.

Brevet 3 Lier en Berg

Voor het verkrijgen van Brevet 3 Lier dan wel Berg moet je minimaal 100 hoogtevluchten maken respectievelijk aan de lier of in de bergen. Voor Brevet 3 Berg moeten daarvan minimaal 15 vluchten zogenaamde duurvluchten zijn: dit zijn vluchten langer dan 45 minuten. Minimaal 4 duurvluchten daarvan moeten afgetekend zijn door minimaal 2 instructeurs (iedere instructeur 2). De overigen moeten afgetekend zijn door iemand van gelijkwaardig of hoger brevetniveau. Voor een overzicht van de laatste praktijkeisen verwijzen we naar de website van de KNVvL.