Vliegverwachting
lees hier of er gevlogen wordt >>

Thermiekcursus in Lijak & Kovk

Deze cursus is bedoeld als tussenstap tussen de reguliere cursussen en de overlandcursussen. Eerst zul je goed moeten leren thermieken voordat je overland kunt vliegen. En thermieken is een kunst die ook jij kunt leren! Bij Paragliding België ben je hiervoor aan het goede adres! Ons instructieteam heeft jarenlange ervaring in thermieken en overlandvliegen en kunnen je de fijne kneepjes van het vak goed aanleren.

We hebben Lijak gekozen voor onze thermiekcursus omdat je daar meestal perfect kunt thermieken in relatief rustige thermiek. Als de wind op de ridge staat kun je d.m.v. de dynamische stijgwind redelijk makkelijk boven blijven en wachten tot de bel voorbij komt. De ridge leent zich er ook goed voor om een stukje de ridge af te vliegen op zoek naar de volgende bel. Ook hebben we de mogelijkheid om een uitstapje te maken naar Kovk, een stukje verder op de ridge en daar te gaan vliegen.

Voor wie?

Om mee te kunnen doen aan de thermiekcursus is het niet verplicht brevet 2 te hebben. Het beste kun je even aan ons instructieteam vragen of je er klaar voor bent om mee te doen aan deze cursus. In het algemeen moet je minimaal 20 vluchten gemaakt hebben om mee te kunnen doen aan deze cursus. Je moet over een redelijke starttechniek beschikken, comfortabel met oren en speed kunnen vliegen en de oefeningen dolfijnen en inklapper gedaan hebben.

Wat gaat we doen?

We gaan ervan uit dat de piloten die meedoen aan de thermiekcursus al beschikken over een redelijke start en landingstechniek en al het een en ander aan oefeningen hebben gedaan (oren, speed, dolfijnen, inklapper) De nadruk in deze cursus zal dan ook meer liggen op:

  • Hoe vliegen we optimaal in een thermiekbel?
  • Waar kunnen we thermiek verwachten?
  • Hoe vliegen we het beste een bel in en uit?
  • Hoe centreer je een thermiekbel?
  • Wat voor situaties kunnen zich voordoen bij sterke thermiek: inklappers, frontal collapse, enz?
  • Hoe kunnen we deze situaties voorkomen en hoe moeten we reageren als het wel gebeurt?
  • Wat komt er kijken bij een buitenlanding?
  • Etc

We werken bewust met een kleine groep van max. 10 piloten teneinde het meeste uit de cursus te kunnen halen en jullie optimaal te kunnen begeleiden bij het thermieken.