Vliegverwachting
lees hier of er gevlogen wordt >>

Marokko uitgebreid

Afgelopen Marokko cursus was weer een doorslaand succes. We waren met een gezellige groep van ongeveer 15 cursisten van verschillende geoefendheid. Sommigen hadden reeds een brevet, anderen moesten nog hun eerste bergvluchten maken. Geen enkel probleem want in Marokko zijn de omstandigheden ideaal voor iedereen, ongeacht je ervaring. Onze trouwe chauffeur Hussein was weer van de partij met zijn Ford Transit bus welke met enige creativiteit zitplaats geeft aan 11 parapente piloten!

Het meeste hebben we gevlogen bij Francois, een schitterende soarstek aan de kust nabij Tiznit. Menigmaal hingen we hier met zijn allen 200 meter boven de berg uit: dat is toch een wonderbaarlijk gezicht als de hele cursus in de lucht hangt! En als je het zat was vloog je uit de 'soarband' en ging je beneden landen, waar Hussein je dan na enig tegenstrubbelen weer kwam oppikken. De stuiterweg omhoog werd uiteraard begeleidt door Husseins favoriete Marokkaanse muziek gezongen door zangeres Fatima (heel handig, zo heten ze allemaal). Eenmaal boven aangekomen even een sandwich avec du thon bestellen bij de dementerende moeder van Francois: wel gelijk betalen en laten noteren anders moet je hem aan het einde van de dag nog een keer betalen. Oh en natuurlijk wat The a la Menthe erbij om de sandwich met een petit peu du thon weg te spoelen. En dan hup weer in het harnas, schermpje vast en opnieuw de lucht in. Cursisten die veel wilden vliegen maakten zonder problemen zo'n 6 a 7 vluchten per dag. Piloten die alleen duurvluchten wilden maken, bleven eerst lekker in de warme zon liggen en gingen pas starten als ze zeker wisten dat ze niet naar beneden hoefden.

Natuurlijk kun je ook tochtjes maken zo soarend langs de berg. Je hebt er al snel een km of 8 opzitten en als je dan nog wat thermiek weet te pakken, steek je over naar de volgende ridge en kun je weer verder vliegen. De laatste vlucht van de dag deden we steevast een wedstrijdje wie het verste weg kon vliegen. Ophalen is geen enkel probleem want langs de hele kust loopt een mooie asfaltweg, waar je altijd vlakbij kunt landen.

Het was wederom een zeer geslaagde reis en we hebben nu al weer zin in de volgende keer!